Installation in Maribor Art Gallery took place in 2013 in a hall of the Museum that has 19-century frescoes celebrating the most important battles of the German Empire of which Slovenia was part at that time. (The palace, a former convent, nowadays Museum of Modern Art, was owned by an Austrian member of the Vienna parliament.)
To relate to the images of war, I created about 50 cosmograms dedicated to peace. Marika has cut them in felt of different colors. We have positioned them on plexi-glass plates so that the viewer could see the war images through the peace cosmograms. Through this we hope to support the peace creating consciousness fields.
The structure from raw bricks on the floor has the purpose of grounding the work energetically.

AW-UMG2012-06Izhodišče razstave so različni načini, ki jih je Marko Pogačnik odkril v zadnjih 50 letih, ko je raziskoval, kako se ustvarjalne potenciale umetnosti da vplesti v raznolike življenjske procese. Začne se z njegovim sodelovanjem z gibanjem in skupino OHO (1965-71). Temu sledi ustanovitev poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu. Dandanes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s Skupino za umetnost VITAAA in LifeNet skupinami po svetu pri postavljanju geopunkturnih krogov. Dokumentirane so tudi njegove interakcije s političnimi procesi, denimo pri odporu zoper vojno v Vietnamu (1966) in prispevku pri osamosvojitvi Slovenije v obliki državnega grba RS.

Tema razstave Sestop umetnosti na Zemljo posebej poudarja avtorjevo delo na področju celovite ekologije. Razvil je različne pristope pri sodelovanju z zavestjo Zemlje in s svetovi narave, bodisi v primeru akupunkture Zemlje (litopunkture) bodisi pri geomantičnih interpretacijah posameznih krajev in pokrajin. Druga tema razstave je vprašanje, kaj lahko umetnost prispeva k preobrazbi človeške civilizacije na Zemlji, ki postaja vedno bolj destruktivna. Razstava razgrinja različne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in pri prebujanju človekovega zavedanja – oboje v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora. Skupaj z ženo Mariko gradi instalacije iz naravnih materialov, ki obiskovalcu omogočajo neposredno izkušnjo nevidnih razsežnosti prostora. V Viteški dvorani UGM bosta tako postavila instalacijo O sestopu miru na Zemljo, zasnovano v razmerju do fresk na stropu (19.stol.), ki prikazujejo znamenite bitke krščanskega sveta s Huni oziroma Turki.

Marko Pogačnik (1944, Kranj) se je začel kulturno udejstvovati že v dijaških letih in ga kasneje nadaljeval s konceptualistično skupino OHO (1965-1971). Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1963-1967). Od leta 1968 deluje kot svobodni umetnik. Leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini. Prvo razstavo je imel že leta 1965, veliko pa je razstavljal tudi po svetu: v Parizu, v Münchnu, v New Yorku, v Firencah in drugod. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano “litopunktura”, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v pokrajini in tako uravnoteža energijski pretok določenega prostoru. V stebre vkleše znake, tako imenovane “kozmograme”, ki z vibracijo vklesane informacije delujejo na zavest prostora. Litopunkturne točke postavlja v Sloveniji in drugod po svetu. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Je avtor več knjig in tudi oblikovalec grba Republike Slovenije.

Razstava je kot variacija projekta Umetnost življenja – življenje umetnosti prenesena iz Moderne Galerije v Ljubljani.

kustosinja: Andreja Borin